dec 232021
 

Vrijdag 5 november 2021 – Evenals vorig jaar vond, vanwege de coronamaatregelen, de Ronde van Sint Maarten als gebruikelijk niet plaats in de binnenstad van Utrecht maar op en rond het Berlijnplein in Leidsche Rijn.
De Ronde van Sint Maarten is een magisch openluchtfeest waarbij je gedurende ongeveer een uur kunt lopen langs tientallen lichtsculpturen en onderweg ook verrast wordt door optredens van koren, orkesten, dansers, clowns en theatrale acts.
Ieder jaar wordt een actueel thema gekozen. Dit thema wordt dan gekoppeld aan de strijd tegen armoede. Zo was het thema in 2021 ‘kansen om te leren voor iedereen, je hele leven lang’.

dec 232021
 

Vrijdag 5 november 2021 –In De Meern is Open Dutch Fiber ODF in het gebied tussen de Mauritslaan en de Laan 1954 en de Meerndijk en de Meentweg bezig met aanleg van glasvezel. Tijdens deze werkzaamheden zijn boomwortels beschadigd, zo beek vorige maand.
De gemeente heeft de bomen onderzocht. Bij 215 bomen zijn graafwerkzaamheden uitgevoerd binnen de kroonprojectie, dus onder de boom. 
Bij 15 bomen zijn stabiliteitswortels beschadigd. Bij deze bomen is een aantal trekproeven genomen, om de stabiliteit vast te kunnen stellen. 12 van deze 15 bomen bleken niet stabiel en daarom een risico voor de omgeving. Deze 12 bomen zijn inmiddels gekapt. De overige 3 van deze 15 bomen hebben ook stabiliteitsschade. Ze zijn wel stabiel genoeg om ook bij een storm overeind te blijven. Voor de andere 200 bomen geldt dat deze stabiel zijn’, aldus de gemeente. ‘Wel kan er schade zijn aan de wortels. Dit wordt momenteel door een boomtaxateur vastgesteld. Op basis van het taxatierapport krijgt men zicht op welke bomen de komende jaren extra in de gaten moeten houden. Ook worden ze zo nodig extra verzorgt, zodat vitaliteit en stabiliteit gewaarborgd blijven.
ODF vergoedt de kosten voor de schade, extra onderhoud en verzorging en het planten van de nieuwe bomen. 12 nieuwe bomen planten. In totaal zijn er 11 papierberken aan de Dr. Ariënslaan en 1 Rode Esdoorn aan de Renneselaan inmiddels gekapt. Deze gekapte bomen worden nog dit plantseizoen (november tot maart) vervangen. Bij de boomkweker zullen nieuwe bomen worden uitgezocht van een mooi formaat met een goede slagingskans op het aanslaan van deze bomen. Zo zal de straat weer een mooie uitstraling krijgen. De nieuwe bomen zullen wel iets jonger en kleiner zijn dan de bomen die zijn gekapt. Dat komt door de beperkte ruimte om ze in te passen in de ondergrond’, aldus de gemeente. Open Dutch Fiber mag verder met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Ook zijn er nu concrete en controleerbare afspraken met hen gemaakt om herhaling te voorkomen.

dec 232021
 

Dinsdag 19 oktober 2021 – De herfstvakantie is de gelegenheid om eropuit te trekken en in de regio is genoeg te zien en te beleven. Veel mensen kiezen dan ook voor een heerlijke herfstwandeling door het Máximapark waar op dit moment de kleurrijke parkpergola dan ook de aanrader is voor een bezoekje.

dec 232021
 

Dinsdag 28 september 2021 – Van 27 september tot 7 oktober 2021 verwacht Rijkswaterstaat zeer ernstige verkeershinder op de snelweg A12 Utrecht richting Den Haag tussen knooppunt Oudenrijn en Reeuwijk. Vanwege groot onderhoud wordt dit traject van de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug negen dagen afgesloten. De reden voor de afsluiting is het slechte wegdek. Ook de bermen, vangrails, verlichting en viaducten worden aangepakt. Rijkswaterstaat heeft er bewust voor gekozen om de A12 meerdere dagen achter elkaar helemaal dicht te gooien, zodat er verschillende werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Dat betekent voor de weggebruikers helaas wel flink wat overlast.

dec 232021
 

Dinsdag 14 september 2021 – Het was nog wel even de vraag of het dit jaar wel door kon gaan vanwege corona maar vandaag werd er gelukkig dan toch, weliswaar met veel minder deelnemers als anders, gestart met de avondvierdaagse van Vleuten, De Meern en Haarzuilens. De starttijd bij het evenemententerrein van het Maximapark was wat vroeger, zodat iedereen voor het donker weer thuis kon zijn.

dec 232021
 

Zondag 22 augustus 2021 – In de nieuwbouwwijk Rijnvliet is de ondergrondse hoogspanningsverbinding van 150.000 volt in gebruik genomen. De ondergrondse verbinding vervangt een bovengrondse hoogspanningsverbinding van vier masten die naast de Strijkviertelplas staan.
Netbeheerder TenneT heeft deze zogeheten verkabeling uitgevoerd in opdracht van gemeente Utrecht. De verkabeling zorgt ervoor dat er 28 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden in de woonwijk Rijnvliet, Leidsche Rijn. Ook is er nu ruimte om een nieuw bedrijventerrein (Strijkviertel) aan te leggen.
Op  het relatief kleine tracé van 1,5 kilometer, waren er verschillende uitdagingen. In totaal zijn er vier 150 kV-hoogspanningsmasten uit bedrijf gehaald en een nieuwe mast (inclusief opstijgpunt) gebouwd. Een deel van de nieuwe mast is gebouwd onder de bestaande hoogspanningsverbinding, terwijl deze in bedrijf bleef. In een periode waarin de hoogspanningsverbinding tijdelijk uit bedrijf is genomen, zijn veel werkzaamheden gecombineerd. Bewoners en bedrijven hebben hier geen hinder van  ondervonden. Vanaf nu ontvangen de bewoners van Leidsche Rijn dus geen elektriciteit meer van de vier hoogspanningsmasten die naast de Strijkviertelplas staan. Deze masten worden voor 1 oktober 2021 weggehaald. 

Bron: Tennet

dec 232021
 

Donderdag 8 juli 2021 – Met een nieuwe naam (voorheen BeNe Ladies Tour) ging vandaag in Leidsche Rijn de proloog van start van de Baloise Ladies Tour.
De Baloise Ladies Tour verwelkomt ieder jaar de wereldtop in het vrouwenwielrennen. Deze internationale vierdaagse tour, met etappes in Nederland en België, is bovendien de enige grensoverschrijdende wedstrijd op de internationale UCI-kalender bij de vrouwen. Voor de proloog (3,8 km) werd gestart in het Máximapark en gefinisht op het Berlijnplein.

dec 232021
 

Zaterdag 26 juni 2021 – Twee vrijwilligers, Nieske van Eijkelenborg en Inge Koppen,  van de Dierenweide Vleuten hebben vandaag van burgemeester Sharon Dijksma zoals dat officieel heet, de versierselen behorende tot de orde van Oranje Nassau ontvangen.
De vrijwilligers kregen het lintje tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van de dierenweide. Het was een mooie opsteker gezien het verblijf vorige maand getroffen bleek door de vogelgriep en er veel vogels geruimd moesten worden.

dec 232021
 

Zondag 2 mei 2021 – Burgemeester Sharon Dijksma heeft vandaag op het Berlijnplein een gecombineerd herdenkings- en vieringsmonument onthuld. Het was geen toeval dat het monument juist op deze dag werd onthuld. Op 2 mei 1945 werden namelijk de voedseldroppingen boven Nederland gestart. Heel bijzonder is ook dat op korte afstand van dit nieuwe monument, boven de Lage Weide,  Amerikaanse vliegtuigen voedseldroppingen uitvoerden.
De Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn heeft sinds 2016 gewerkt aan de realisatie van dit monument. Door een financiële bijdrage van de gemeente Utrecht, het ondernemersfonds, een crowdfundingsactie en andere giften kon het ontwerp van de Vleutense kunstenaar Ate von Hes worden gerealiseerd.
Het monument is gemaakt van cortenstaal en verenigt op een verrassende wijze de cijfers 4 en 5.