jul 182014
 

De vier auto’s van het Utrechtse promotieteam voor de Tour de France 2015 die afgelopen 2 weken in de reclamekaravaan van de Tour meereden in Engeland, België en Frankrijk staan nu weer spic en span te pronken bij de dealer in Leidsche Rijn. Na een kleine onderbreking zijn ze op de laatste dag, als de Tour door Parijs gaat, weer tussen de renners te bewonderen.IMG_9771 aTIMG_9776 aTIMG_9777 aTIMG_9778 aTIMG_9781 aT

 Gepubliceerd door om 12:33 pm
dec 292013
 
Toen Vleuten nog een dorp was (en Utrecht nog heel ver weg lag)
Vanaf de toren van de Torenpleinkerk in Vleuten zijn een aantal foto’s gemaakt van de Hindersteinlaan en omgeving. Deze foto’s zijn gemaakt in 1968. Ik heb getracht van vier foto’s  één panoramafoto te maken waardoor er een goed totaaloverzicht ontstaat. Vleuten was toen nog een zelfstandig dorp ver weg van de grote stad.
Op de foto zien we het Sociaal Medisch Centrum dat, een jaar eerder, begin 1967 is opgeleverd. Op de Professor Bronkhorstlaan staan nog slechts twee woningen. Van het huidige winkelcentrum is nog helemaal niets zichtbaar. Om het terrein waar nu het winkelcentrum staat zien we wel bouwhekken en twee bouwketen staan. De begraafplaats achter de R K kerk  ligt nog helemaal vrij tussen de weilanden. Rechts onder ligt de kruising van de Hindersteinlaan met de Pastoor Ohllaan. Van de woningen van het wijk Hinderstein liggen de heipalen klaar in het veld (links t.o.v. het Sociaal Medisch Centrum). De wijk de Tol moest nog gebouwd worden(start bouw 1995). De lintvormige bomenrij vlak onder en evenwijdig aan de horizon is de Kantonaleweg. Thans is dit een van de uitvalswegen van Leidsche Rijn namelijk de Haarrijnse Rading.
Vanuit Vleuten kon men zonder hindernissen Utrecht  met zijn gashouder op het industrieterrein Lage Weide en de electriciteitcentrale Pegus aan de horizon zien liggen. Hetgeen thans niet meer mogelijk is omdat daar nu een van de vele wijken van Leidsche Rijn, namelijk Terwijde is gerealiseerd.
Klik op de foto voor een gedetailleerde weergavePanorama 5 def
Foto’s : Het Utrechts Archief
dec 172013
 
De Schalm al 40 jaar een begrip in de Meern
Sociaal Cultureel Centrum De Schalm viert deze maand het 40-jarige bestaan. De eerste spade voor de bouw van het “Parochieel Jeugdcentrum”ging op 13 april 1973 de grond in en op 1 december was het af en kreeg bij de opening door de toenmalige wethouder Anton Kool de naam ‘De Schalm’. Schalm HUA 89216Veel parochianen hadden er werk en veel vrije tijd in gestoken. Destijds heette het een voorziening die zich ten doel stelt ’een centrum voor welzijn in stand te houden ten behoeve van de gehele bevolking van De Meern. Maar De Schalm heeft tegenwoordig een veel grotere reikwijdte met de komst van de vele nieuwe wijken en zo wil zij zich ook graag blijven profileren.
Binnen een maand na opening bleek dat de activiteiten de verwachtingen ruimschoots overtroffen en dat het gebouw een echte schakel werd in het gemeenschapsleven in De Meern. Het werd zo druk dat er een vaste beheerder moest worden aangesteld in de persoon van Co Rijker, die de beheerstaak samen met zijn echtgenote oppakte.

In de loop der jaren is De Schalm gestaag uitgebreid en telt anno 2013 zeven zalen en ontvangt ruim 90.000 bezoekers per jaar. Al die 40 jaren kon men een beroep doen op de talloze vrijwilligers die De Schalm eigenlijk van het allereerste begin hebben opgebouwd en dat geldt evenzeer voor het bestuur dat ook geheel uit vrijwilligers bestaat.

Foto’s
Klik op de foto’s voor een groter beeld.
Van de nieuwbouw in 1973 zijn helaas geen bruikbare foto’s beschikbaar.
Wel is er een luchtfoto waarop de situatie te zien is voor de bouw van De Schalm.HUA 90033 aug.1971 De Schalm
Onderstaande foto’s zijn van de uitbreiding die in 1983 heeft plaats gevonden.
Veel plaatselijke ondernemers droegen hun steentje bij, zoals op het bouwbord te zien is o.a :
  • Architectenburo v/d Bogaard en Frasa
  • Aannemersbedrijf Kok B.V.
  • Electr. Installatieburo Corsten B.V.
  • Loodgietersbedrijf Corsten B.V.
  • Glas-en Schilderwerken C.G. Nugter B.V.
  • Technisch Buro Dispa.Schalm HUA 91428 1983Schalm HUA 91425 04-1983 Schalm HUA 91424 03-1983 Schalm HUA 91426 07-1983 Schalm HUA 89192
Foto’s : Het Utrechts Archief
nov 052013
 
Meerndijk
De Meern
Het is de bedoeling, als het aan de gemeente ligt, dat de Meerndijk er weer uit komt te zien als op deze foto van voor 1968. De huidige parallelwegen zullen dan mogelijk verdwijnen om plaats te maken voor fietspaden.
Wel zal er samen met de bewoners nog een oplossing gezocht moeten worden om hun  auto’s te kunnen parkeren.
Het is net als met de singels in Utrecht……eerst dempen en dan weer uitgraven !
Zo blijf je wel lekker bezig toch?
 Ansichtkaart Meerndijk heel goed
okt 242013
 

Vleuten

Veel bewoners van Leidsche Rijn zullen zich misschien nog de Utrechtseweg tussen Vleuten en Utrecht herinneren met z’n tuindersbedrijven, spoorovergang, restaurant de Tol, de bloemenveiling, het Avia benzinestation en de oprit naar de A2 bij de Douwe Egbertsbrug.
Bijna alles is verdwenen en deze weg is nu zodanig ingepast in het nieuwe stadsdeel dat je het niet meer zal herkennen.
Dankzij iemand, die een filmpje uit 1995 op YouTube plaatste, kunnen we de Utrechtseweg nog in oude glorie bewonderen.

Foto :Het Utrechts archief

Foto :Het Utrechts archief

Zie : http://www.youtube.com/watch?v=RD58nxmGa4M&feature=youtu.be