jan 282014
 

Wordt dit de nieuwste hype in Leidsche Rijn?……… De Knuffelpaal !
Ze staan al op diverse plaatsen. De palen zijn voorzien van het opschrift “Warmte” en je komt ze ook tegen met het opschrift “Warmte en Koude”.
Zo is er dus voor elk wat wils. Ben erg benieuwd wanneer ze operationeel zijn.IMG_7227.CR2asT
Langerakbaan(Langerak)IMG_7222.CR2asT
Rijnkennemerlaan (Parkwijk)IMG_7226.CR2asT
Park Grauwaart(Grauwaart)

jan 162014
 
Winkelcentrum Terwijde viert het bereiken van het hoogste punt
Negen maanden na het slaan van de eerste paal trakteerde de opdrachtgever van de nieuwbouw van het winkelcentrum Terwijde,  MAB Development,  vanmiddag de bouwers van het project, UBA en Smits Bouwbedrijf,  volgens traditie op pannenbier. Dit ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw.
Bij het bereiken van deze mijlpaal is in de bouw een oude gewoonte dat er dan door de opdrachtgever aan de bouwvakkers een kapfooi en bier ter beschikking wordt gesteld en wordt er op het hoogste punt dan door de bouwvakkers een vlag geplaatst. Als het pannenbier is geschonken en gedronken wordt de vlag weer weggehaald. Blijft deze vlag lang wapperen dan duidt dat op een gierige opdrachtgever. 
Als een opdrachtgever helemaal niets doet bij het bereiken van het hoogste punt dan wordt de vlag onmiddellijk weer gestreken om plaats te maken voor een bezem.
Dit is dan het teken naar de buitenwacht dat er geen bier is geschonken en-/of dat er geen fooi aan de bouwvakkers is verstrekt door de opdrachtgever. Vaak is het dan de kunst om deze bezem tot de oplevering in ere te houden.
Gelukkig was hier geen sprake van een zuinige opdrachtgever want iedereen, zowel bouwvakkers, bobo’s en andere genodigden konden na de officiële plechtigheid heerlijk genieten van een natje en een droogje.IMG_7207.CR2asTIMG_7208.CR2asT
jan 152014
 
Eigen Huis & Tuin On Tour
Eigen Huis & Tuin On Tour,  het populaire tv-programma van RTL 4,  was vanochtend op de Musicalkade in Terwijde voor het maken van opnames en het geven van adviezen.  In een omgebouwde zeecontainer vol materialen ontving het bekende klustrio Quinty, Thomas en Lodewijk veel bewoners uit de buurt. Marieke Dubbelman uit Leidsche Rijn, ook bekend als “Vinexvrouwtje” mocht als een van de deelnemers aan het programma eens lekker de bloemetjes buiten zetten. Opvallend veel vrouwen hadden de stoute schoenen aangetrokken en kwamen voor advies.
Dus heren… ik zal er maar rekening mee houden dat er binnenkort geklust zal moeten worden !IMG_7197 asTIMG_7199.CR2asT

jan 142014
 
Van zuivel naar “Zuiver”
Vijf jaar geleden opende Restaurant Zuiver haar deuren op industrieterrein Haarrijn-De Wetering. Voor veel mensen was het lang ‘het best bewaarde geheim van Leidsche Rijn’ maar nu vijf jaar later, is Restaurant Zuiver uitgegroeid tot een drukbezocht en bruisend restaurant.
Bedrijfsleider Jerrie Verleg, al vanaf de eerste dag in dienst van Restaurant Zuiver, licht toe: “In januari 2009 werd Restaurant Zuiver na een hele intensieve verbouwing geopend. We zijn echt met niets begonnen; op een industrieterrein, gasten wisten ons nog niet goed te vinden en met een team dat elkaar nog moest leren kennen. Nu, vijf jaar later, zijn we een van de populairste restaurants van Utrecht en moet je een tafel reserveren, anders heb je grote kans dat het vol is. Daar zijn we met het team van Zuiver natuurlijk super trots op!” 

Deze tekst kunt u vinden op de website van Restaurant Zuiver. 

Toen ik dit las moest ik terug denken aan de periode dat de oude monumentale boerderij uit omstreeks 1860, waar nu dit restaurant in is gevestigd, ooit midden in de weilanden van de polder de Lage Weide lag aan de toenmalige Huppeldijk. Ik kan mij indenken dat weinig bewoners van Leidsche Rijn zich daar nu iets bij kunnen voorstellen. Daarom heb ik een aantal foto’s van die periode opgezocht en deze vergeleken met de huidige situatie. De polder de Lage Weide bestond bijna alleen maar uit weilanden.
De snelweg A2 vormde  de oostgrens van de polder. Een van de weinige wegen in de polder was de Huppeldijk. Een landweggetje met een aantal boerderijen lopend evenwijdig aan de snelweg A2 dat in noordelijke richting over ging in een karrenspoor. Ook aan deze Huppeldijk lag het grootste woonwagenkamp van de stad Utrecht. Om bij de boerderijen te kunnen komen via de verharde weg moest men altijd langs dit woonwagenkamp. Hetgeen gezien de reputatie van het kamp niet iedereen durfde. Menigeen wist dan ook wel te vertellen waar de Huppeldijk lag, maar hoe het er na het woonwagenkamp uit zag kon bijna niemand vertellen. Gelukkig heeft de fotograaf van het Utrechts Archief hier geen aanstoot aan gegeven anders had ik u ook niets kunnen laten zien.
Foto’s: Het Utrechts Archief.
Voor een full-screen afbeelding kunt u op de foto klikken.
Panorama Zuiver 4194-4202
Deze twee foto’s, gemaakt in 2013, laten de situatie zien van Restaurant Zuiver zoals we dat nu kennen. Gelegen aan de Krommewetering op het bedrijventerrein Haarrijn – de Wetering. Op de rechter foto ziet u aan de overkant van de sloot de woningen van de nieuwbouwwijk Terwijde.Panorama kaart Huppeldijk
Hier boven zien we rechts een plattegrond van de huidige situatie en links ziet u een plattegrond van de situatie in 1992 toen alles nog weiland was. De roze pijlen geven de plaats aan waar u Restaurant Zuiver kunt vinden.HUA-805877-1991 en pijl
De pijl op deze luchtfoto uit 1991 geeft de plaats aan van de boerderij die thans bekend staat als Restaurant Zuiver.Panorama Zuiver 4188-58788
Links ziet u het restaurant in 2013 en rechts de boerderij in 1988.Panorama Zuiver 58791-4198
Links ziet u het restaurant in 2013 en rechts de boerderij in 1992.

De foto’s van de boerderij in deze diaserie zijn gemaakt in 1992 en respectievelijk in 1974 en geven goed de sfeer weer van hoe het jaren terug was aan het einde van de Huppeldijk. De naam Huppeldijk zelf is helemaal verdwenen en op die plek ligt nu de Krommewetering.

jan 112014
 
Publieksdag Stadsbaantunnel

Geen files maar wel gezellig druk was het vandaag tijdens de publieksdag op de bouwplaats van de Stadsbaantunnel en het kernwinkelgebied van Leidsche Rijn Centrum. Georganiseerd door de gemeente Utrecht en het aannemersbedrijf VBK Groep Hoorn B.V., lieten ondanks de wisselende weersomstandigheden, naar schatting 500 bezoekers zich informeren over de bouwwerkzaamheden van de Stadsbaantunnel en de plannen van het kerngebied Leidsche Rijn Centrum. Tevens werd door wethouder Gilbert Isabella de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag waarbij geraden moest worden welke hoeveelheid betonijzer in het totale tunnelproject zal worden verwerkt. De prijs bestond uit een grote bos bloemen en een unieke privé rondleiding door de Stadsbaantunnel bij de volgende mijlpaal van de tunnel. Victor Everhardt, de andere Utrechtse wethouder, onthulde samen met de initiatiefnemers Evalien van ’t Veen en Bart Jurgens de nieuwe naam van de Stadsbaan. Vanaf nu zal deze Stadsbaan Leidsche Rijn gaan heten. Al met al een zeer geslaagde informatieve en perfect georganiseerde publieksdag.IMG_7147.CR2as - cropT

Fotoserie van de publieksdag Stadsbaantunnel gehouden op 11-01-2014.
Klik op de grote foto voor een full-screen weergave.

Het project

Leidsche Rijn Centrum moet de komende jaren uit gaan groeien tot een volwaardig stadscentrum. De totale bouw zal nog een flink aantal jaren in beslag nemen en bestaat uit verschillende deelprojecten.
Op 26 maart 2013 heeft de Utrechtse wethouder Gilbert Isabella de eerste paal geslagen voor één van deze projecten namelijk de bouw van de Stadsbaantunnel.
Deze Stadsbaantunnel ligt pal naast de bestaande A2-tunnel in het toekomstige plan Leidsche Rijn Centrum. De tunnel wordt 22 m’ breed en 600 m’ lang met daarin twee tweebaanswegen. De wandhoogte varieert tussen de 5 en 6 m’. Ca. 500 m’ van de tunnel wordt overdekt en over de resterende 100 m’ komt bij de zuidelijke tunnelmond een pergola. 

Zuidingang tunnel

Zuidingang tunnel

De verwachting is dat de luchtwervelingen rond deze pergola de luchtkwaliteit gunstig zullen gaan beïnvloeden. De tunnel is gefundeerd op een kleine 1600 prefab-palen en 300 trillingsarme funderingspalen. Om aan de planning te kunnen voldoen heeft de aannemer gebruik  gemaakt van vier heistellingen en een hulpkraan om deze stellingen te bevoorraden. Om het centrumgebied van Leidsche Rijn verkeersluw te maken, wordt het autoverkeer ondergronds afgewikkeld via deze Stadsbaantunnel. Een aparte afslag voor vrachtverkeer maakt ondergrondse bevoorrading van het winkelgebied en de voorzieningen mogelijk. De tunnel is een omvangrijk bouwwerk en een technisch hoogstandje. Het is de eerste tunnel in Nederland waarop bebouwing kan worden ontwikkeld. Naast winkels komt er op het dak onder andere een centraal bedienings- en bewakingsgebouw. De Stadsbaantunnel wordt waarschijnlijk in de tweede helft van 2015 opengesteld voor verkeer.

Zuidingang tunnel

Zuidingang tunnel

IMG_4841.CR2asT

Op deze foto zien we de locatie waar binnenkort het kerngebied Leidsche Rijn Centrum wordt ontwikkeld. In het midden van de foto ziet u de monumentale boerderij “Hofstede ter Weide” (thans in gebruik als “De Vrijstaat”). De rotonde die u ziet is het voormalige Coehoornplein. De rechter aansluiting op deze rotonde is nog de oude aansluiting van de Utrechtseweg op de snelweg A2.Definitief Dodo luchtfoto

Deze luchtfoto uit 1997 laat goed zien wat er in de tussenliggende periode allemaal is veranderd.Helemaal in de rechter onderhoek is dezelfde aansluiting van de Utrechtseweg op de snelweg A2 te zien. De rotonde op deze foto is niet het Coehoornplein. Het Coehoornplein is van een recentere datum.

Fotoserie van de bouw van de Stadsbaantunnel.
Klik op de grote foto voor een full-screen weergave.

 

 

jan 042014
 
Stilte voor de storm
Aanstaande maandag, als de kerstvakantie voor velen weer voorbij is, is er ook hier bij de nieuwbouw van het winkelcentrum Terwijde weer volop bedrijvigheid.
Op 16 januari as. viert men al het bereiken van het hoogste punt en op het eind van het jaar kan iedereen er kerstinkopen doen.
Mooi werk !IMG_7136.CR2as vierkantT