jan 112014
 
Publieksdag Stadsbaantunnel

Geen files maar wel gezellig druk was het vandaag tijdens de publieksdag op de bouwplaats van de Stadsbaantunnel en het kernwinkelgebied van Leidsche Rijn Centrum. Georganiseerd door de gemeente Utrecht en het aannemersbedrijf VBK Groep Hoorn B.V., lieten ondanks de wisselende weersomstandigheden, naar schatting 500 bezoekers zich informeren over de bouwwerkzaamheden van de Stadsbaantunnel en de plannen van het kerngebied Leidsche Rijn Centrum. Tevens werd door wethouder Gilbert Isabella de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag waarbij geraden moest worden welke hoeveelheid betonijzer in het totale tunnelproject zal worden verwerkt. De prijs bestond uit een grote bos bloemen en een unieke privé rondleiding door de Stadsbaantunnel bij de volgende mijlpaal van de tunnel. Victor Everhardt, de andere Utrechtse wethouder, onthulde samen met de initiatiefnemers Evalien van ‘t Veen en Bart Jurgens de nieuwe naam van de Stadsbaan. Vanaf nu zal deze Stadsbaan Leidsche Rijn gaan heten. Al met al een zeer geslaagde informatieve en perfect georganiseerde publieksdag.IMG_7147.CR2as - cropT

Fotoserie van de publieksdag Stadsbaantunnel gehouden op 11-01-2014.
Klik op de grote foto voor een full-screen weergave.

Het project

Leidsche Rijn Centrum moet de komende jaren uit gaan groeien tot een volwaardig stadscentrum. De totale bouw zal nog een flink aantal jaren in beslag nemen en bestaat uit verschillende deelprojecten.
Op 26 maart 2013 heeft de Utrechtse wethouder Gilbert Isabella de eerste paal geslagen voor één van deze projecten namelijk de bouw van de Stadsbaantunnel.
Deze Stadsbaantunnel ligt pal naast de bestaande A2-tunnel in het toekomstige plan Leidsche Rijn Centrum. De tunnel wordt 22 m’ breed en 600 m’ lang met daarin twee tweebaanswegen. De wandhoogte varieert tussen de 5 en 6 m’. Ca. 500 m’ van de tunnel wordt overdekt en over de resterende 100 m’ komt bij de zuidelijke tunnelmond een pergola. 

Zuidingang tunnel

Zuidingang tunnel

De verwachting is dat de luchtwervelingen rond deze pergola de luchtkwaliteit gunstig zullen gaan beïnvloeden. De tunnel is gefundeerd op een kleine 1600 prefab-palen en 300 trillingsarme funderingspalen. Om aan de planning te kunnen voldoen heeft de aannemer gebruik  gemaakt van vier heistellingen en een hulpkraan om deze stellingen te bevoorraden. Om het centrumgebied van Leidsche Rijn verkeersluw te maken, wordt het autoverkeer ondergronds afgewikkeld via deze Stadsbaantunnel. Een aparte afslag voor vrachtverkeer maakt ondergrondse bevoorrading van het winkelgebied en de voorzieningen mogelijk. De tunnel is een omvangrijk bouwwerk en een technisch hoogstandje. Het is de eerste tunnel in Nederland waarop bebouwing kan worden ontwikkeld. Naast winkels komt er op het dak onder andere een centraal bedienings- en bewakingsgebouw. De Stadsbaantunnel wordt waarschijnlijk in de tweede helft van 2015 opengesteld voor verkeer.

Zuidingang tunnel

Zuidingang tunnel

IMG_4841.CR2asT

Op deze foto zien we de locatie waar binnenkort het kerngebied Leidsche Rijn Centrum wordt ontwikkeld. In het midden van de foto ziet u de monumentale boerderij “Hofstede ter Weide” (thans in gebruik als “De Vrijstaat”). De rotonde die u ziet is het voormalige Coehoornplein. De rechter aansluiting op deze rotonde is nog de oude aansluiting van de Utrechtseweg op de snelweg A2.Definitief Dodo luchtfoto

Deze luchtfoto uit 1997 laat goed zien wat er in de tussenliggende periode allemaal is veranderd.Helemaal in de rechter onderhoek is dezelfde aansluiting van de Utrechtseweg op de snelweg A2 te zien. De rotonde op deze foto is niet het Coehoornplein. Het Coehoornplein is van een recentere datum.

Fotoserie van de bouw van de Stadsbaantunnel.
Klik op de grote foto voor een full-screen weergave.

 

 

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)