dec 292013
 
Toen Vleuten nog een dorp was (en Utrecht nog heel ver weg lag)
Vanaf de toren van de Torenpleinkerk in Vleuten zijn een aantal foto’s gemaakt van de Hindersteinlaan en omgeving. Deze foto’s zijn gemaakt in 1968. Ik heb getracht van vier foto’s  één panoramafoto te maken waardoor er een goed totaaloverzicht ontstaat. Vleuten was toen nog een zelfstandig dorp ver weg van de grote stad.
Op de foto zien we het Sociaal Medisch Centrum dat, een jaar eerder, begin 1967 is opgeleverd. Op de Professor Bronkhorstlaan staan nog slechts twee woningen. Van het huidige winkelcentrum is nog helemaal niets zichtbaar. Om het terrein waar nu het winkelcentrum staat zien we wel bouwhekken en twee bouwketen staan. De begraafplaats achter de R K kerk  ligt nog helemaal vrij tussen de weilanden. Rechts onder ligt de kruising van de Hindersteinlaan met de Pastoor Ohllaan. Van de woningen van het wijk Hinderstein liggen de heipalen klaar in het veld (links t.o.v. het Sociaal Medisch Centrum). De wijk de Tol moest nog gebouwd worden(start bouw 1995). De lintvormige bomenrij vlak onder en evenwijdig aan de horizon is de Kantonaleweg. Thans is dit een van de uitvalswegen van Leidsche Rijn namelijk de Haarrijnse Rading.
Vanuit Vleuten kon men zonder hindernissen Utrecht  met zijn gashouder op het industrieterrein Lage Weide en de electriciteitcentrale Pegus aan de horizon zien liggen. Hetgeen thans niet meer mogelijk is omdat daar nu een van de vele wijken van Leidsche Rijn, namelijk Terwijde is gerealiseerd.
Klik op de foto voor een gedetailleerde weergavePanorama 5 def
Foto’s : Het Utrechts Archief
dec 172013
 
De Schalm al 40 jaar een begrip in de Meern
Sociaal Cultureel Centrum De Schalm viert deze maand het 40-jarige bestaan. De eerste spade voor de bouw van het “Parochieel Jeugdcentrum”ging op 13 april 1973 de grond in en op 1 december was het af en kreeg bij de opening door de toenmalige wethouder Anton Kool de naam ‘De Schalm’. Schalm HUA 89216Veel parochianen hadden er werk en veel vrije tijd in gestoken. Destijds heette het een voorziening die zich ten doel stelt ’een centrum voor welzijn in stand te houden ten behoeve van de gehele bevolking van De Meern. Maar De Schalm heeft tegenwoordig een veel grotere reikwijdte met de komst van de vele nieuwe wijken en zo wil zij zich ook graag blijven profileren.
Binnen een maand na opening bleek dat de activiteiten de verwachtingen ruimschoots overtroffen en dat het gebouw een echte schakel werd in het gemeenschapsleven in De Meern. Het werd zo druk dat er een vaste beheerder moest worden aangesteld in de persoon van Co Rijker, die de beheerstaak samen met zijn echtgenote oppakte.

In de loop der jaren is De Schalm gestaag uitgebreid en telt anno 2013 zeven zalen en ontvangt ruim 90.000 bezoekers per jaar. Al die 40 jaren kon men een beroep doen op de talloze vrijwilligers die De Schalm eigenlijk van het allereerste begin hebben opgebouwd en dat geldt evenzeer voor het bestuur dat ook geheel uit vrijwilligers bestaat.

Foto’s
Klik op de foto’s voor een groter beeld.
Van de nieuwbouw in 1973 zijn helaas geen bruikbare foto’s beschikbaar.
Wel is er een luchtfoto waarop de situatie te zien is voor de bouw van De Schalm.HUA 90033 aug.1971 De Schalm
Onderstaande foto’s zijn van de uitbreiding die in 1983 heeft plaats gevonden.
Veel plaatselijke ondernemers droegen hun steentje bij, zoals op het bouwbord te zien is o.a :
  • Architectenburo v/d Bogaard en Frasa
  • Aannemersbedrijf Kok B.V.
  • Electr. Installatieburo Corsten B.V.
  • Loodgietersbedrijf Corsten B.V.
  • Glas-en Schilderwerken C.G. Nugter B.V.
  • Technisch Buro Dispa.Schalm HUA 91428 1983Schalm HUA 91425 04-1983 Schalm HUA 91424 03-1983 Schalm HUA 91426 07-1983 Schalm HUA 89192
Foto’s : Het Utrechts Archief
dec 152013
 
Kerstmarkt Leidsche Rijn 2013
De enige echte Kerstmarkt Leidsche Rijn 2013 werd dit jaar al weer voor de vierde keer georganiseerd. In het Máximapark rondom het restaurant Anafora waren zaterdag en zondag  tal van kraampjes opgesteld met kerstartikelen, gezellige activiteiten en natuurlijk diverse goede doelen acties.
Voor het eerst werd er dit jaar een echte Santa Run sponsorloop met maar liefst 300 kerstmannen en vrouwen gehouden om geld in te zamelen voor de Voedselbank. Diverse optredens zorgden voor een gevarieerd programma. Samen met de glühwein, oliebollen, warme chocolademelk, koffie en heerlijke crêpes was de Kerstmarkt Leidsche Rijn ook dit jaar weer de plaats voor het ultieme kerstgevoel.
Klik op de grote foto voor een full-screen afbeelding.
dec 132013
 
Leidsche Rijn by night -3

Hoofdkantoor van de farmaceutische groothandel Mediq, gelegen langs de A2 en aan de Hertogwetering in Leidsche Rijn.
Naam van het gebouw: Facet
Start bouw 2007.
Oplevering 2011.
Het ontwerp is van Ibelings van Tilburg Architecten uit Rotterdam.

Klik op de foto voor een full-screen afbeelding.

IMG_6837.CR2as 1T

IMG_6847.CR2asT

dec 112013
 
Leidsche Rijn by night-2
Wel koude handen en een natte neus, maar gisteravond toch weer met een paar foto’s thuis gekomen !
Deze keer met foto’s van het appartementencomplex voor senioren “De Schijf” gelegen aan de Vlindersingel in de wijk Parkwijk.
Ontwerp:  Architectenburo SeArch bv.Klik op de foto voor een full-screen afbeelding

IMG_6825.CR2asT
IMG_6809.CR2asT
IMG_6787.CR2bsT
dec 022013
 
Najaarsconcert muziekvereniging De Bazuin een succes
Afgelopen zaterdag, 30 november presenteerde de muziekvereniging  De Bazuin uit De Meern in Theater Vleuterweide haar jaarlijkse najaarsconcert.
De titel van het concert was dit jaar: “Murders & Mystery”
Op het programma stond onder meer de bekende filmmuziek uit The Godfather, een James Bond medley Michael Jackson en de muziek van de spannende TV-serie Twin Peaks.
Prachtige animaties van Roeland Schmöhl en de optredens van de toneelverenigingen Harto uit Harmelen en SterAllures uit Woerden zorgden voor een spannende en mysterieuze avond.
Behalve het harmonie-orkest, onder leiding van dirigent Frank Bollebakker, droeg ook het leerlingenorkest, gedirigeerd door Marion Goes haar steentje bij.
Klik op de grote foto voor een full-screen afbeelding