nov 052019
 

Vrijdag 5 april 2019 – Vandaag was het voor belangstellenden mogelijk om de opgraving van het vroegmiddeleeuws schip de Vleuten 3 in het Máximapark van dichtbij gade te slaan.
Het schip is in 2016 ontdekt bij archeologisch onderzoek voor de aanleg van de Vikingrijn. De Vikingrijn is een, door bureau West8 ontworpen, waterloop in het Máximapark. Het schip is in 2016 bij de ontdekking weer met grond toegedekt, omdat de omstandigheden voor verder onderzoek niet optimaal waren.
Het schip is vernoemd naar de plaats waar het is gevonden. Eerder werden op deze plek de vroegmiddeleeuwse schepen Vleuten 1 en Vleuten 2 gevonden bij de aanleg van een ander deel van de Vikingrijn. Deze schepen zijn in de ondergrond bewaard gebleven. Uit proefonderzoek in 2016 blijkt dat Vleuten 3 geen compleet scheepswrak is. Het gaat waarschijnlijk om de helft van de bodem van een schip bestaande uit twee brede planken met spanten dat als kade is hergebruikt. Het vaartuig is op zijn vroegst rond 820 na Chr. gebouwd. Een datering in de negende eeuw maakt dit scheepswrak bijzonder want uit deze periode zijn nagenoeg geen andere scheepsvondsten bekend. In 2007 is vlak bij de archeologische opgraving van het schip een grote nederzetting uit de vroege middeleeuwen opgegraven. De ligging en de globale datering van het scheepshout maken het erg aannemelijk dat de kade door de bewoners van deze nederzetting is gebouwd.

Opgraving vroegmiddeleeuws schip

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)