dec 292018
 

Woensdag 15 augustus – Sinds 24 juli jl. is het gemaal De Aanvoerder voor de derde maal in haar bestaan in werking gesteld om een grote hoeveelheid zoet water de Leidsche Rijn in te laten pompen. Dit is nodig omdat in het westen van het land het water van de grote rivieren te zout is geworden hetgeen niet goed is voor onder meer de natuur in het Groene Hart. Dit komt omdat de toevoer van water van de grote rivieren zoals de Rijn, de Waal en de Maas veel minder zijn vanwege de extreme droogte waarvan momenteel sprake van is. Het zeewater dringt daardoor verder de rivieren op en het land in dan normaal. Het gemaal blijft pompen totdat het opdringen van het zoute water is gestopt. Hiervan zal sprake zijn als er voldoende regen is gevallen in het stroomgebied van de grote rivieren en kan dus best een aantal weken duren.” De maatregel heeft wel gevolgen voor de recreatievaart. Op de Leidse Rijn geldt namelijk een vaarverbod tussen Harmelen en Utrecht, zolang het gemaal aanstaat.

Gemaal

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)