Al 16 jaar de weg kwijt
Al 16 jaar de weg kwijt in Leidsche Rijn
16-07-2013
In 1997 heeft men ter gelegenheid van de viering van het Romeinenjaar in de Provincie Utrecht 20 stuks grenspalen geplaatst op de Limes. De Limes vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk van 57 v Chr. tot 400 n Chr.In Nederland loopt de Limes van Katwijk via de oude Rijn, Wijk bij Duurstede langs Arnhem en Nijmegen naar Duitsland. Hiermee is de Limes het grootste archeologische monument van ons land. In de provincie Utrecht loopt de Limes van Wijk bij Duurstede via Houten, Utrecht en De Meern naar Woerden.
De grenspalen zijn in beton uitgevoerd en elke paal is voorzien van een ingegoten verwijzing naar de plaats waar men vandaan komt en de plaats waar men naar toe gaat (als je tenminste de grens volgt). Deze “plaatsen” zijn de Romeinse castella en worden in het Latijn aangeduid. Ook worden de afstanden aangegeven in zowel kilometers als Romeinse mijlen. Daarom worden deze grenspalen ook wel mijlpalen genoemd. Een Romeinse mijl is ongeveer 1478 meter.
Ook in Leidsche Rijn staan twee van deze palen. Eén op de hoek van de T-spitsing van de Groenedijk met de Castellumlaan-’t Zand. Eigenlijk op het castellum de Hoge Woerd. De tweede paal staat op de Zandweg richting Harmelen ter hoogte van de diervoederszaak Broekhuizen.
Tijdens het zoekwerk naar het goede antwoord van de laatste fotoprijsvraag “Gis wat het is en raad waar het staat” van de facebookpagina De geschiedenis van Leidsche Rijn ontdekte men, dat op de grenspaal van het voormalige Romeinse Rijk die geplaatst is op de Zandweg richting Harmelen ter hoogte van de diervoederzaak van Broekhuizen, een toch wel hele grote fout.
Sinds de plaatsing van deze paal in 1997, inmiddels al 16 jaar geleden dus, staat namelijk de richting verkeerd aangegeven.
Voor Laurum, de Latijnse naam voor Woerden, wordt men naar links verwezen en voor Fletione (Vleuten–De Meern) naar rechts.
Met betrekking tot het Nederlandse deel van de Limes waren al diverse commissies in het leven geroepen en sinds 31 mei jl. heeft de Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts zelfs officieel de Stichting Romeinse Limes opgericht die er voor zal gaan zorgen dat het Nederlanse gedeelte van de Limes in 2018 op de wereld-erfgoedlijst van UNESCO zal worden geplaatst.
Een zeer goed initiatief maar voor het zover is denk ik dat deze commissies en stichting dit soort slordigheden eerst eens aan moeten pakken anders kan je deze nominatie wel vergeten.