Dubbele regenboog boven Langerak

 
Dubbele regenboog boven Langerak
Langerak
16-09-2013

Rond een uur of half zeven verscheen er na een hevige regenbui opeens een dubbele regenboog boven de flats op de kop van de Langerakbaan.
Let vooral op de tweede, wat minder felle, regenboog. Het verloop van de kleuren is precies tegenovergesteld ten opzichte van de eerste regenboog.

IMG_6014.CR2as - crop T

Op Wikipedia is het volgende over dit fenomeen te lezen :

Tweede en derde regenboog
Soms is door dubbele terugkaatsing van zonlicht in druppels buiten de gewone regenboog nog een tweede zwakkere bij-regenboog te zien. De kleuren staan in omgekeerde volgorde van de hoofdboog. Tussen de beide bogen is de hemel donker in de zogenaamde donkere band van Alexander genoemd naar de Griekse filosoof Alexander van Aphrodisias (rond 200 n. Chr) die dit verschijnsel als eerste beschreef. Bij voldoende water in de lucht en voldoende sterke belichting is een derde, nog zwakkere regenboog zichtbaar boven de tweede. De boog is weer zwakker doordat een extra weerspiegeling in de druppel optreedt: hierbij gaat licht verloren. Weer is de volgorde van de kleuren omgekeerd, zodat de derde boog dezelfde kleurenvolgorde heeft als de eerste: rood buiten, violet binnen. (Van de derde boog is vaak alleen de kleur groen vaag waar te nemen.) In theorie zijn er nog meer, steeds zwakkere regenbogen.

 Gepubliceerd door om 7:15 pm

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)