Landschap verandert snel door bouw Leidsche Rijn
Dinsdag 1 december 2015 is de nieuwe Stadsbaantunnel na een bouwtijd van 2,5 jaar in gebruik genomen. Ook de verkeerssituatie nabij deze tunnel is daarbij voor de zoveelste keer weer eens op de schop gegaan. Het hele gebied heeft in de loop der jaren al zo veel veranderingen ondergaan dat je bijna niet meer weet hoe het er een paar jaar geleden uitzag.
Af en toe moet ons geheugen een beetje opgefrist worden en dat probeer ik te doen met deze twee foto’s. De eerste foto is gemaakt in 1997. De bouw van Leidsche Rijn was al wel gestart maar dat was in dit gebied nog niet zichtbaar. De snelweg A2 was nog niet overkapt en het landschap bestond grotendeels uit weilanden en boomgaarden. De nieuwe landtunnel ligt nu rechts van de snelweg vanaf de rotonde tot aan de bomen rondom de het volkstuinencomplex.
Deze foto uit 2009 toont een heel ander beeld. Helemaal onderaan de foto zien we de overkapping van de A2. De rotonde is iets naar het zuiden toe verplaatst, een stuk kleiner en vormde de toegangsweg van en naar Vleuten en de overige wijken. Het verkeer van en naar Utrecht (stad) liep op de tunnel aan de andere zijde van het Mausoleum van Leidsche Rijn. De splitsing naar links was de toegangsweg naar Parkwijk. De witte bol op de foto was de Paperdome met rechts daarvan de monumentale boerderij waar nu De Vrijstaat in zit. Rechts in het midden van de foto zijn de bouwpercelen te zien van de wijk de Grauwaart. De grote witte vlek rechts is het eerste stukje grond wat bouwrijp is gemaakt voor Leidsche Rijn Centrum. De Hogeweide, het idyllische boerenlandweggetje van weleer, is op deze foto nog duidelijk te zien maar zal later totaal van de kaart verdwijnen.
Foto’s :Het Utrechts Archief