Opening tentoonstelling Slaapkamergeheimen van de Haar

 

IMG_5538.CR2asTklein

Opening tentoonstelling ‘Slaapkamergeheimen van De Haar’
Haarzuilens
04-09-2013

Woensdag 4 september was Leidsche Rijn in beeld op kasteel de Haar aanwezig bij de officiële opening en eerste rondleiding van de bijzondere tentoonstelling met als titel ‘Slaapkamergeheimen van De Haar’. De opening werd verricht door Ileen Montijn. Zij is historica en schrijfster van onder meer het boek ‘Tussen stro en veren’ over de geschiedenis van het bed in het Nederlandse interieur, het boek ‘Schoonheid als hartstocht’ over architect Pierre Cuypers en het recent verschenen boek ‘Hoog geboren, 250 jaar adellijk leven in Nederland’. Tijdens de rondleiding heeft zij haar licht laten schijnen op het verschil in luxe, comfort en slaapgewoontes van vroeger en nu. Voor het eerst na ruim een eeuw stelt Kasteel de Haar Utrecht de slaapkamers van de baronale familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar en hun gasten uit de internationale jetset tentoon. Het kasteel heeft 20 slaapkamers en 12 badkamers. De familie bewoonde het kasteel alleen in de maand september en ieder jaar werden er vele beroemdheden uitgenodigd om te logeren in de bijzondere vertrekken, die elke vergelijking met de duurste hotels ter wereld konden doorstaan. Voor de inrichting waren Franse interieurarchitecten en firma’s als Maison Jansen en Maple & Co. verantwoordelijk. De parfums, zeep en shampoos waren traditiegetrouw van het dure merk Guerlain. Gasten konden zich kwistig besprenkelen met Jicky, Mitsouko of l’Heure bleue. De baron en barones zorgen ervoor dat het de gasten tijdens de logeerpartij aan niets ontbrak. Ieder kreeg ook zelfs z’n eigen lievelingsbloemen en favoriete tijdschriften.

IMG_5556.CR2asTklein

Brigitte Bardot, Yves Saint Laurent, Gregory Peck, Maria Callas, Joan Collins en Roger Moore zijn slechts enkele van de beroemdheden die hebben gelogeerd bij baron en barones Van Zuylen van Nijevelt in Haarzuilens.
De tentoonstelling met prachtige anekdotes neemt je mee terug in de tijd van pracht en praal, luxe en rijkdom.
Je waant je voor even in een sprookje. Het is een echte aanrader waar iedereen uit Leidsche Rijn zeker een kijkje moet gaan nemen.
Het is om de hoek en het zijn ook nog eens onze buren.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 4 september tot en met 30 november as.

IMG_5544.CR2asT

IMG_5564.CR2asT

 Gepubliceerd door om 7:10 pm

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)