V.G.L.O-school Vleuten

 
V.G.L.O-school Vleuten
Op de ansichtkaart uit 1963 zien we de V.G.L.O-school die stond aan de pastoor Ohllaan  naast de R.K.kerk in Vleuten.
Het begrip V.G.L.O-school komt uit de jaren vijftig en kennen wij nu niet meer. Er gold toen namelijk nog een leerplicht tot en met veertien jaar. Na de zes klassen van de lagere school was je nog twee jaar leerplichtig. De meeste leerlingen verlieten de lagere school om verder te leren in het middelbaar onderwijs, zoals : gymnasium, hbs, mms, huishoudschool, ambachtsschool, mulo of ulo.  Een andere manier om de lagere school te verlengen was doorstroming naar het V.G.L.O (voortgezet gewoon lager onderwijs). Het ging hierbij in de meeste gevallen om leerlingen die na het lager onderwijs hun schoolperiode beëindigden en gingen werken. Het V.G.L.O. verdween als verlenging van de lagere school met de komst van de Mammoetwet in 1968. In 1968 werd het gebouw verbouwd om verder dienst te doen als openbare lagere school met de naam Kees Valkensteinschool.
De onderste foto laat zien dat de school inmiddels is afgebroken om plaats te maken voor de katholieke basisschool met de naam Willibrordschool.
Ansichtkaart VGLO school Vleuten
IMG_4829.CR2as - kopie
 Gepubliceerd door om 4:15 pm

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)