nov 052019
 

Dinsdag 4 juni 2019 – Vanochtend vroeg reed de Kameel, zoals dit oude treinstel ook wel in de volksmond wordt genoemd, ook door Leidsche Rijn.
De Kameel was vandaag bezig met een soort zegetocht door het land zodat liefhebbers hem nog een keer in actie konden bewonderen. Vanmiddag droeg de NS de Kameel over aan het Spoorwegmuseum in Utrecht.

De Kameel – formeel de NS 20 – is in 1954 speciaal gebouwd als inspectierijtuig voor de directie van NS. Zo kon de directie destijds de herstelwerkzaamheden van het spoor tijdens de wederopbouwperiode controleren. Aan de voor- en achterkant, op de plek waar normaal de machinist zit, zijn twee vergaderruimtes voor elk 14 personen. In het rijtuig is ook een keuken en een werkkamer. Voor de machinist is aan beide kanten achter de vergadersalon een verhoogde cabine. Door de dakkoepels (de bulten) heeft hij goed zicht op het spoor. Aan deze twee bulten dankt de trein zijn bijnaam Kameel.

In 1973 werden enige wijzigingen in het interieur aangebracht en werd het rijtuig in de nieuwe NS-huisstijlkleuren geel-grijs geschilderd. Het rijtuig was nu niet meer exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd. Zo reed koningin Wilhelmina erin en ook de popband Queen. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland. Omdat er voldoende markt voor de verhuur van het rijtuig bestond werd in 1985 besloten tot een levensduurverlengende opknapbeurt. Hierbij werden de keuken en het toilet vergroot.
Begin 1991 werd het rijtuig buiten dienst gesteld, maar in 2004 is begonnen om de Kameel te herstellen. Na een proces van ongeveer vier jaar kon de trein vanaf 2008 weer op eigen kracht op het spoor rijden. De trein reed sindsdien weer in de huisstijl van voor 1973. De trein is de afgelopen jaren ook weer ingezet als directierijtuig, maar bijvoorbeeld ook als Spoorwens Express. Tussendoor stond het treinstel al vaak in het Spoorwegmuseum.

Historische trein

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)