jan 142019
 

Zondag 13 januari 2019– Op het landgoed Haarzuilens organiseerde Natuurmonumenten in samenwerking met de Stichting Heg & Landschap vandaag het kampioenschap heggenvlechten.

Heggenvlechten is een eeuwenoud boerenambacht bedoeld om heggen en houtwallen ondoordringbaar te maken. Ondoordringbaar voor wild en vee om te voorkomen dat ze de akkers niet kaal zouden vreten. Het werd ook, maar pas veel later, gedaan om koeien en schapen in de wei te houden. Bij het vlechten worden stammen en takken ingekapt (soms ook geleid, gebogen of geknikt) en daarna bijna horizontaal neergelegd en door elkaar gevlochten. Meestal deed men dit met doornstruiken. Zo ontstaat er een ondoordringbare barrière. Vrijwel overal in Europa werden vroeger heggen en houtwallen gevlochten. Met de introductie van het prikkeldraad zo’n 100 jaar geleden, is het heggenvlechten nagenoeg verdwenen.. Daarmee verdwenen ook de broedplaatsen en schuilmogelijkheden voor tal van vogels, insecten en zoogdieren. Gelukkig wordt het heggenvlechten inmiddels weer nieuw leven ingeblazen.

Tijdens de wedstrijd die 5 uur duurt, vlechten 15 teams elk 7 meter van een grote meidoornheg die grenst aan de Wethouder de Greeflaan in het dorp Haarzuilens. De deelnemers werken in teams van 2-3 personen. De teams komen uit alle delen van Nederland. Enkel handgereedschap is toegestaan. Er wordt op traditionele wijze gevlochten. Een deskundige jury beoordeelt de kwaliteit van het vlechtwerk. De makers van de beste heg ontvangen de felbegeerde bokaal.

Heggenvlechten
Heggenvlechten
Heggenvlechten
Heggenvlechten

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)