nov 122014
 

Het dak er af bij de Metaal Kathedraal
Eind oktober is er na jaren van voorbereiding en improviseren gestart met de restauratie van de Metaal Kathedraal, het culturele mekka van De Meern.
De restauratiewerkzaamheden bestaan aan de buitenzijde voornamelijk uit het vervangen van het dak, het aanbrengen van dakisolatie, vervangen van gevelkozijnen, vervangen van het lood-/en zinkwerk en het herstellen van het gevelmetselwerk. Binnen in het pand zullen er vloeren vervangen worden en komen er nieuwe ateliers. De verbouwing zal op een duurzame manier in fases worden uitgevoerd.
Leidsche Rijn in beeld nam er een kijkje en maakte bijgaande fotoreportage.

 Historie van het gebouw

Foto: Het Utrechts Archief

Foto: Het Utrechts Archief

De Metaal Kathedraal, gebouwd in 1857 in de stijl van de vroege neogotiek was de voormalige katholieke kerk van de dorpen Oudenrijn en De Meern.
Toen in 1941 een nieuwe kerk bij het centrum van het dorp De Meern in gebruik werd genomen kwam het oude kerkgebouw leeg te staan. Het werd in datzelfde jaar verkocht aan zijspanfabrikant Hollandia uit Amsterdam. Het kerkbestuur stelde als voorwaarde bij de verkoop dat het gebouw er vanaf de straat niet meer uit mocht zien als kerk.De karakteristieke torentjes werden verwijderd, de spitsboogramen werden rechtgetrokken en het voorportaal werd afgebroken en vervangen door een voorhuis. In de kerkzaal werd een vloer gelegd zodat er twee verdiepingen ontstonden. Het priesterkoor, dat niet aan de straatkant lag, bleef als kenmerkend kerkonderdeel wel herkenbaar. Van 1977 tot 2011 zat metaalfabriek METAK in het pand.
De kapconstructie van de kerk is wel het meest bijzondere onderdeel van het gebouw. Het is een zogenaamde hammerbeamroof of steekbalkenkap. Het idee voor deze kapconstructie is afkomstig uit het Londense Westminster Palace. In ons land zijn er maar twee van deze kapconstructies te vinden.

Klik op de foto voor een full-screen afbeelding.

IMG_1711.CR2asTIMG_1685.CR2asTIMG_1682.CR2asTIMG_1694.CR2asTIMG_1704.CR2asTIMG_1707.CR2asTIMG_1702.CR2asTIMG_1687.CR2asTIMG_1690.CR2asTIMG_1695.CR2asTIMG_1673.CR2asTIMG_1688.CR2asTIMG_7340.CR2asTIMG_7335.CR2asT

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)