Antoon van Schaik

 
Antoon van Schaik

IMG_3885.klein IMG_3876.klein
Deze foto’s zijn  gemaakt in het park De Hoge Weide nabij de dierenweide “de Kraal”. Ongetwijfeld zullen velen hier wel eens langsgelopen of op gezeten hebben. Ik denk dat de meeste van u bij het lezen van de tekst op het bordje gedacht hebben van “het zal wel maar deze naam zegt mij helemaal niets”.
Dan helpen wij u graag een beetje op weg .
Anton van Schaik is op 16 november 1907 geboren in Utrecht op de Hoge Weide no. 7. Op zijn achttiende ging hij werken op diverse plekken in de tuinbouw en later kwam hij als stoker van de stoommachine in dienst van de Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek in Oog en Al. Later beter bekend als Cereol Benelux. In november 1939 is Antoon van Schaik getrouwd in de oude katholieke kerk aan de Rijksstraatweg in de Meern. Deze kerk is later in gebruik genomen als metaalconstructiewerkplaats voor de firma Metak. In dat zelfde jaar is de familie van Schaik midden tussen de weilanden gaan wonen op de Groenedijk, toen nog gemeente Oudenrijn.
IMG_3887.kleinHet is moeilijk voor te stellen, maar in het kleine huisje (alleen het gedeelte links van de regenpijp ) hebben ze samen acht kinderen groot gebracht. Toen hij al dik in de negentig  was deed hij nog zelf de boodschappen en reed hij nog vrolijk op de fiets rond. Altijd maakte hij een praatje en wandelde hij rustig “zijn” dijkje op en neer. Het was een markante persoonlijkheid en zeer geliefd. Op de Groenedijk stond hij bekend als “de burgemeester”. Voor zijn negentigste verjaardag heeft de buurt hem verrast door op de gevel van zijn huisje een straatnaambord met de tekst : A. van Schaikplein, burgemeester van de Groenedijk 1907 te plaatsen. Op zijn honderdste verjaardag ( de datum op het bordje van het bankje) was het de toenmalige burgemeester van Utrecht  A. Brouwer die hem persoonlijk kwam feliciteren met deze mijlpaal. Op 4 december 1997 was het Antoon van Schaik die samen met Wim Kok de eerste paal voor het plan Leidsche Rijn mocht slaan. Ook bij het uitreiken van de sleutel van de eerste woning van Leidsche Rijn op 14 oktober 1998 was Antoon van Schaik van de partij. Op 12 mei 2008 is Antoon van Schaik op 100 -jarige leeftijd overleden.

Vragen :
• Heeft iemand een foto waarop Antoon van Schaik staat?
• Wie weet waar het straatnaambord is gebleven ?
• Heeft iemand nog een foto van dat bord ?
• Zijn er nog oude foto’s van het huisje op de Groenedijk 58 ?
• Zijn er foto’s van het slaan van de eerste paal en de uitreiking van de eerste sleutel in Leidsche Rijn ?
• Weet iemand nog meer over dit onderwerp te vertellen?
Deel 2
In het eerste deel heb ik een oproep gedaan om een foto van Antoon van Schaik op te sturen. Enige tijd geleden kreeg ik deze foto van Marnix Schmidt en wil hem jullie niet onthouden.
De foto is gemaakt 1 dag voor zijn 100 ste verjaardag, op 15 november 2007.
Foto: Marnix Schmidt

Foto: Marnix Schmidt

Deel 3

In het eerste deel van dit artikeltje zien we een foto van een bankje met een bordje met de tekst : 16-11-2007 Antoon van Schaik 100 jaar
Niemand kon de vraag beantwoorden wie dat bordje daar nu had aangebracht. Was het zijn familie of de gemeente Utrecht ? Het moest toch ergens vandaan zijn gekomen.
Het wijkjaarverslag 2007 van Leidsche Rijn gaf ons uiteindelijk antwoord op deze vraag.
Voor alle duidelijkheid……… de datum op het bordje is goed.
Naamloos-3

 Deel 4

In het eerste gedeelte van dit artikel vroeg ik of iemand ook wist waar het bord dat Antoon van Schaik had gekregen van de buurtbewoners gebleven was.
Het duurde ruim een jaar voor dat daar toch antwoord op kwam want kort geleden werd ik gebeld door een van de zonen van Antoon van Schaik met de mededeling dat hij via via vernomen had dat er op internet gezocht werd naar dat bord en dat het nu in zijn schuur in Montfoort hing als speciale herinnering aan zijn vader en ouderlijk huis.
Prachtig toch dat een medium als internet, al duurt het soms even, dit resultaat kan opleveren.IMG_0717.CR2asT klein
 Gepubliceerd door om 1:39 pm

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> gebruiken

(verplicht)

(vereist)